antet

home

editoriale cacib caini pisici facebook

Dominator în miniatură,
Ciu

Interviu
de Andreea Archip
andreea.archip@petzoom.ro

De vreo doi ani, Adela Popescu este șantajată sentimental, vedeta de la Acasă TV pierzând repetat şi deliberat „luptele” cu Paco, un înţelept Ciobănesc German, și Ciu, un Mops năstruşnic. Cei doi câini şi-au cucerit iremediabil stăpânii - pe Adela Popescu și pe Radu Vâlcan - şi pentru că simt pe propria lor piele afecțiunea acestora, profită la maximum. În exclusivitate pentru cititorii revistei „Petzoom”, actrița a povestit cum decurge viața ei alături de cei doi răsfăţaţi companioni şi a dezvăluit care este explozivul lor ritual de întâmpinare.

CITAT pag 27 sus
„După câteva luni cu Paco îmi spuneam că va fi aproape imposibil să ne mai dorim încă un membru în familie. Asta până am văzut o fotografie cu un puiuț din rasa Pug. Am știut pe loc că îl voi iubi enorm pe Ciu și așa este!”

Adela, ești o mare iubitoare de animale. Cine ți-a insuflat dragostea necondiționată pentru ele?
Copilăria mea și faptul că părinții m-au crescut printre animale.

Paco, Ciobănescul German, a fost cadoul iubitului tău, Radu Vâlcan, cu ocazia sărbătorilor pascale din urmă cu doi ani. Cum a fost întâlnirea cu primul tău câine?
Paco a intrat în casa noastră pentru că Radu și l-a dorit foarte tare și pentru că noi trebuia să învățăm o lecție din conviețuirea cu animalele.

Cum a reacționat Paco la venirea lui Ciu în familie? L-a plăcut de prima oară sau l-a privit ca pe un rival?
Paco e foarte înțelept și s-au înțeles perfect din prima clipă. Ne-a fost teamă, pentru că am auzit povești în care câinii care se aflau deja în casă aveau gelozii puternice în privința celor nou-veniți. Culmea, cel care are reacții din când în când agresive este mogâldeața de Ciu.

Ce te-a inspirat în alegerea numelor pentru cei doi companioni?
Ciu este numele unui cățel de la Susani cu care mă jucam când eram mică. Când i-am văzut fața caraghioasă, mi-am dat seama că nu i se potrivește Athos sau Lord, în niciun caz! Cât despre Paco, el avea nevoie de un nume cu rezonanță, care să exprime puritate și bunătate.

Tu și Radu sunteți percepuți ca părinți autoritari sau le faceți orice moft?
Toată viața noastră se organizează în funcție de nevoile lor, deci cine oare este șeful :)?

Apropo, ce reguli de conduită le-ați impus de-a lungul timpului și ce feedback ați primit de la cei doi companioni?
Curtea are câteva alei „de o mare frumusețe”, bătătorite de Paco. Deci încă o luptă pierdută.

Pentru confortul lor ai amenajat un bazin de înot. La ce alte investiții ai mai recurs pentru ei?
Ne-am făcut prispă pentru ca Ciu să poată sta afară, dar să nu aibă neapărat acces în curte atunci când este nesupravegheat. Apoi, patul ni l-am cumpărat foarte jos, pentru ca Ciu să poată urca și sări oricând poftește. Am pus portiță de siguranță la scările de la etaj și traverse prin toată casa, ca nu cumva să alunece.

Obișnuiești să îi duci la saloanele specializate în întreţinerea canină sau ești direct responsabilă pentru look-ul lor?
Pe Ciu îl spălăm acasă, doar unghiile i le tăiem la medicul veterinar. În schimb, băița lui Paco se face la spa-ul canin.

Pe lângă alimentația canină specifică, în meniul lor incluzi și „deserturi”? În ce condiții primesc astfel de bonusuri?
„Băieții” nu primesc dulciuri, dar pentru că sunt foarte pofticioși împărţim fructele.

Cele mai spectaculoase nebunii ale lor?
Am plecat de acasă într-un weekend și l-am lăsat pe fratele meu să îi supravegheze, el a uitat ușa deschisă, iar când ne-am întors am crezut că au intrat hoții în casă! Era haos… A trebuit să schimbăm canapeaua, covorul și câteva scaune.

În cei doi ani de când ești stăpâna celor doi câini, au existat șantaje sentimentale din partea lor?
Continuu au existat șantaje sentimentale! Dacă te-ai uitat în ochișorii lor, ai pierdut lupta, indiferent despre ce ar fi vorba.

Paco și Ciu necesită o atenție deosebită? Cum reușești să te ocupi de ei și ce tabieturi au?
Nu au tabieturi, mănâncă la ore fixe, fac plimbarea de seară, se uită împreună cu noi la filme - Ciu de pe canapea, iar Paco prin ușa de la terasă.

Care dintre ei are o personalitate mai puternică?
Ciu este mai răsfățat, Paco este mai înțelept și mai bun, însă amândoi sunt foarte inteligenți și iubitori.

Cum își împart teritoriile?
Ciu este stăpân pe casă, iar Paco pe curte. Pentru că Ciu este mai mic, are dreptul să încalce teritoriul lui Paco, invers niciodată :)!

Au vreun ritual special de întâmpinare atunci când ajungi acasă?
Paco face ture prin toată curtea, iar Ciu se urcă pe canapea și de fiecare dată am sentimentul că o să leșine de bucurie.

Atunci când pleci în concediu te încumeți să îi iei și pe ei sau rămân acasă?
Pe Paco îl mai ducem la mare și la Susani, cu Ciulică ne e teamă să plecăm de acasă, pentru că este neascultător și nu vrem să avem vreo surpriză neplăcută.

Locuiești de mult timp în București și totuși ai amânat până în urmă cu 2 ani achiziționarea unui animal de companie. Ce a determinat luarea acestei decizii?
Radu și-a dorit foarte mult un câine și de aici am început.

Cum ți s-a schimbat viața de când în familia ta au intrat Paco și Ciu?
Sunt mai organizată și știu că fără mine, fără noi, ei nu ar putea supraviețui. Acest lucru îți dă o mare responsabilitate.