antet

home

editoriale cacib caini pisici facebook

YELLOWTAIL DAMSELFISH
Domnişoara cu trenă galbenă

de Cătălin Vischi
catalin.vischi@petzoom.ro

Ca şi cum o persoană de sex masculin s-ar numi Maria, fără niciun argument de natură sexuală, aşa e şi cu acest superb peşte marin. Are o denumire 100% feminină: Domnişoara cu Coadă Galbenă (Chrysiptera parasema) - acvariştii vorbitori de limba engleză-i spun în multe feluri (Domnişoara Albastră cu Coadă Galbenă, Domnişoara Albastră, Demoazela cu Coadă Galbenă, Domnişoara Limandă, sau Diavolul Albastru), însă Yellowtail Damselfish (Domnişoara cu Coadă Galbenă) este cea mai comună denumire, aşa că aceasta o vom folosi în continuare. Probabil o să consideraţi că e ciudat ca unui mascul înflăcărat şi dornic de-mperechere să i se spună, de exemplu, „Bună, Domnişoară”, dar vă propun să nu continuăm acest exerciţiu de imaginaţie pentru a nu stârni comentarii ce n-au nimic în comun cu această bijuterie albastră brăzdată de un galben electrizant, o combinaţie cromatică uimitoare în contextul unui peisaj dominat de corali şi pietre vii - forma şi culorile îi determină pe unii să-l confunde cu Domnişoara Azur (Chrysiptera hemicyanea). Estetica, temperamentul şi gradul redus de dificultate în privinţa creșterii în captivitate au făcut ca Chrysiptera parasema să fie preferată atât de începători, cât şi să fie păstrată în multe dintre acvariile profesioniştilor.
Deşi prima descriere a sa e tocmai din anul 1839 (biologul englez William John Swainson), „naşul” său este considerat zoologul american Henry Weed Fowler, care în 1918 a publicat în periodicul Academiei de Ştiinţe Naturale din Philadelphia (SUA) articolul „Noi şi puţin cunoscuţi peşti din insulele Filipine” - denumirea sa ştiinţifică i-a fost inspirată de alăturarea a două cuvinte greceşti: „chrysos” - auriu - şi „pteron” - aripă.
Originar din reciful Indo-Pacific (Papua Noua Guinee, Filipine, Insulele Ryukyu, Insulele Solomon, Pacificul de Sud), acest peşte atinge la maturitate aproximativ 7 cm. Este considerat un peşte semi-agresiv (ignoră alţi peşti, nevertebrate sau corali, dar poate deveni teritorial cu peşti din aceeaşi specie sau de dimensiuni similare - se recomandă popularea acvariului cu un grup redus de trei-şapte exemplare de Chrysiptera parasema (raport masculi-femele: 2 la 3). „Domnişoara cu trenă galbenă” se poate înmulţi în captivitate. Ritualul de împerechere are loc, de obicei, dimineaţa - femela depune icrele (câteva sute), apoi este îndepărtată de mascul, care asigură paza acestora, devenind violent în acea perioadă. Ecloziunea are loc în şapte zile, puii ajungând la coloritul standard şi dimensiuni acceptabile în ceva mai mult de o lună (în acest timp, evitaţi hrănirea peştilor cu saramură de creveţi).
Este uşor de întreţinut într-un acvariu de recif în care parametrii apei se încadrează în limitele: temperatura: 24°Celsius - 26°Celsius, pH: 8,1-8,4, salinitate: 1.020-1.030. Acvariul trebuie să aibă capacitatea de minimum 100 de litri şi să aibă construite ascunzişuri.
Este omnivor, trebuie hrănit de trei ori pe zi cu creveţi mysis, ciclopi, fulgi, alge, zooplancton, Artemia, Spirulina, pelete, hrană congelată şi proaspătă  - nu face nazuri. În condiţiile unei îngrijiri adecvate, durata de viaţă în captivitate este estimată la 4-6 ani.
Poate e inutil, dar totuşi: nu folosiţi acest peşte (şi nici alţi peşti) la ciclarea („curăţarea”) acvariului, sacrificându-i - este o cruzime şi există alte modalităţi.
Şi acum ceva despre preţ, informaţie de interes pentru cei convinşi să-şi achiziţioneze câteva exemplare. În România, preţul unui exemplar este, desigur, ca vremea: diferă de zonă. Îl puteţi găsi la 23 lei, 33 lei, 35 lei, 99 lei, însă ce trebuie să ştiţi, că preţul corect este de maximum 25 lei (practic, la pet-shop-urile din ţările UE media este de 4 euro).